Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Vaalirauhaa. Kampanjointi sujuu suurilta osin rauhallisesti. Kuvassa vihreiden kampanjointia Helsingissä.
1.4.2019 15.12
Häirintä ja suoranainen väkivalta ovat varjostaneet käynnissä olevaa vaalikampanjointia. Mutta miten yleistä se on?
Vihreän Lanka teki vihreille eduskuntavaaliehdokkaille kyselyn vaalihäirinnästä. Sen perusteella solvaaminen ja muu häirintä on yleisintä verkossa.
Jonkinlaista häiriköintiä oli kohdannut vaalikentillä suuri osa vastanneista, mutta väkivallalla uhkailu saati sen käyttäminen on selvityksen perusteella harvinaista.
Vihreä Lanka kysyi vihreiltä eduskuntavaaliehdokkailta, ovatko he kokeneet häirintää. Kyselyyn vastasi 51 ehdokasta eli lähes joka neljäs vihreä ehdokas. Vastanneista kaksi kolmasosaa oli kokenut häirintää verkossa ja joka toinen julkisilla paikoilla kampanjoidessa.
”Pääsääntöisesti ihmiset ovat kadulla kohteliaampia ja myönteisempiä, siis ylivoimainen enemmistö kohtaamisista on mainioita! Mutta negatiivisten joukossa tuntuu tällä kertaa olevan aiempaa aggressiivisempia yksittäistapauksia”, eräs ehdokas kommentoi.
”Yleistunnelma kadulla on ollut todella, todella positiivinen etenkin aiempiin vaaleihin verrattuna. Toivon, ettei häiriköinnin anneta peittää alleen tätä, sillä muuten häiriköt saavat liian suuren vallan”, toinen ehdokas vetoaa.
Vastauksien perusteella yleisintä on ehdokkaan solvaaminen joko julkisilla kommenteilla tai yksityisillä viesteillä. Vastauksien perusteella melko yleistä on ollut myös väärän tiedon levittäminen ja ehdokkaan viestinnän häirintä suurella määrällä asiattomia kommentteja.
”Ylipäätään koko somekäyttäytyminen on mennyt törkeämmäksi.”
Vaalityön häiriköinti julkisilla paikoilla ei ole ollut aivan yhtä tavanomaista, mutta joka toinen vastaaja koki kohdanneensa jonkinlaista häirintää. Yleisintä oli solvaaminen tai tilaisuuksien häiritsevä kuvaaminen.
”Kuvaaminen oli itselle ihan uusi juttu. Eli se, että ilman lupaa tullaan kuvaamaan ja kyselemään yhtä sun toista.”
Fyysinen väkivalta tai sillä uhkaaminen ei ole kyselyn perusteella yleistä. Kuutta vastaajaa oli uhattu väkivallalla verkossa ja neljä kertoi, että heidän koskemattomuuttaan oli loukattu katukampanjoinnissa.
”Pelottelu, solvaaminen ja uhkailu on arkipäivää. Mielestäni tämä on vallankäyttöä ja alistamista”, yksi vastaajista kommentoi.
Osa ehdokkaista koki, että häirintää on aiempaa enemmän. Osa taas näki muutoksen tapahtuneen jo 2017 kuntavaalien alla.
”Häirintä lisääntyi selvästi vuoden 2017 kuntavaaleissa, jolloin jouduimme useamman kerran olemaan yhteydessä poliisiin turvallisuusasioissa. Nyt tilanne on vähintään samalla tasolla, arvioisin, että lisääntynyt.”
Kysyimme myös, mistä ehdokas arvioi häirinnän johtuvan. Yleisimmäksi syyksi annettiin oma puoluevalinta ja vihreiden menestys. Toiseksi yleisin mainittu syy oli mielipide jostain tietystä asiasta. Kolmanneksi yleisin syy oli ehdokkaan sukupuoli.
”Olen nuori nainen, joka puhuu sukupuolten välisestä tasa-arvosta, feminismistä ja maahanmuutosta. Juuri meitä ja juuri näistä syistä yritetään yleensä vaientaa.”
Reilu viikko sitten vasemmiston Suldaan Said Ahmedin kimppuun käytiin metroasemalla Helsingissä. Samana viikonloppuna Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunut henkilö yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia (sin.) Vantaalla järjestetyssä toritapahtumassa.
Poliisi kertoi perjantaina tutkivansa uhkausta perussuomalaisten varapuheenjohtajaa Laura Huhtasaarta vastaan tehtyä uhkausta. Uhkauksen tehnyt kokoomuksen paikallispoliitikko on myöntänyt teon ja pyytänyt anteeksi.
Maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliike järjesti Turun torilla tapahtuman, jossa he jakoivat puolueiden vaalimateriaaliksi naamioitua propagandaa ja yrittivät estää toiminnan valokuvaamisen. Natsijärjestö on jakanut vääriä vaaliesitteitä myös Helsingissä.
”Uusnatsien päästäminen vapaasti kokoontumaan tällä tavoin vaalityön kylkeen tuo turvallisuusuhan demokratian ytimeen, keskelle vaalikampanjointia – kuten uusnatsien tarkoitus tietysti on”, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kommentoi vaalirauhan turvaamista vaatineessa blogikirjoituksessaan.
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaati viime viikolla yhdessä puoluejohtajien kanssa vaalirauhan turvaamista.
Vihreät  eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  vaalit 
Tweet